|
Odpowiednie docieranie pojazdu |
| Autor |
Wiadomość |
krisp [Usunięty]
|
Wysłany: |13 Lip 2009|, o 11:19 Odpowiednie docieranie pojazdu
|
|
|
Pisze to aby nikt już nie pisał na forum: "jak należy docierać rometa"
NIE ZMIENIAJ MODUŁU DO PRZEJECHANIA CO NAJMNIEJ 1300KM ZBYT WYSOKIE OBROTY MOGĄ SPOWODOWAĆ ZNISZCZENIE LUB TRWAŁE USZKODZENIE SILNIKA <maska>
1Pierwszą fazą jest odpowiednie zapoznanie się z instrukcją jest to najważniejsza czynność.
2 Proponuje aby przed każda jazdą rozgrzać silnik co najmniej prze 30s max 90 s
3 Nie należy co najmniej do przejechania 1000km jeździć we dwie osoby lub wozić zbędnych ciężarów porostu nie należy tyrać silnika .
4 podczas pierwszej fazy docierania 0 - 150km proponuję wam aby nie jeździć więcej niż 30 - 35 km/h trybem zmiennym czyli raz 3 raz 4
5 druga faza docierania 150 - 500 śmiało 4 bieg alle tylko 40 km/h po 500 wymiana oleju
6 trzecia faza docierania ostatnia 500 do 1300km , 1500 km jeździć 45km/h lub ile tylko z górki pójdzie
7 nabite 1500 km wymiana oleju założenie modułu śmiganie ile fabryka dała
Poradnik jest mój własnoręcznie napisany wszelakie kopiowanie i duplikowanie zabronione
Znasz budowe silnka 4t? Wiesz jakie on ma smarowanie ? Bo chyba nie a jeśli już lałeś jakiś olej to nie mixol bo takie coś się leje do kosiarek ... słaba jakoś tego oleju lepszy Mobil 1 2t ale nikt nie leje mieszanki do 4T! / PatryX |
|
|
|
 |
Aras89 [Usunięty]
|
Wysłany: |13 Lip 2009|, o 15:20
|
|
|
| krisp napisał/a: | | 3 Ja na każde 1L benzyny dolewałem 1 korek nakrętki mixol s jednak proponuję jakiś lepszy jego odpowiednik np: olej stosowany przez markę stihl dolewałem olej do 780 km . | przecież ogar to czterosuw i ma smarowanie takie jakie powinien mieć bez dolewania oleju do benzyny, skąd to wytrzasnąłeś? :D
| krisp napisał/a: | | podczas pierwszej fazy docierania 0 - 150km proponuję wam aby nie jeździć więcej niż 30 - 35 km/h trybem zmiennym czyli raz 3 raz 4 |
A ja radzę jeździć ok 45 km/h bo 35 na 4 biegu np to zdecydowanie za mało co może doprowadzić do skrócenia żywotności silnika. Moja zasada to nie przegrzewać, jeździć bez katowania i robić przerwy na ostygnięcie silnika. |
|
|
|
 |
panmistrz [Usunięty]
|
Wysłany: |13 Lip 2009|, o 17:06
|
|
|
| A ja docieram wg. instrukcji, co 100-150km odkręcam bardziej manetkę przez kilkaset metrów i tyle. Każdy ma swoje mniemanie co do docierania. |
|
|
|
 |
krisp [Usunięty]
|
Wysłany: |13 Lip 2009|, o 17:22
|
|
|
dokładnie najważniejsze aby nie przegrzewać zgadzam się z tobą Aras89, że to jest czterosuw jednak podczas docierania dostaje on za mało oleju i przy większej ogrotach może się przycierać
[ Dodano: 2009-07-13, 18:32 ]
| Aras89 napisał/a: | | A ja radzę jeździć ok 45 km/h bo 35 na 4 biegu np to zdecydowanie za mało co może doprowadzić do skrócenia żywotności silnika. Moja zasada to nie przegrzewać, jeździć bez katowania i robić przerwy na ostygnięcie silnika. |
napisałem przecież że trybem zmiennym czytaj dopiero potem pisz |
|
|
|
 |
Aleks

Pojazd: Rieju RR 50
Pomógł: 8 razy Dołączył: 23 Mar 2009 Posty: 268 Skąd: Bydgoszcz
|
Wysłany: |13 Lip 2009|, o 18:15
|
|
|
| Od początku można jeździć te 45-50km/h na 4 ma się przy tej prędkości i tak niskie obroty, za niskie żeby były w stanie popsuć coś w silniku. |
|
|
|
 |
patrick [Usunięty]
|
Wysłany: |13 Lip 2009|, o 20:43
|
|
|
[quote="krisp"]dokładnie najważniejsze aby nie przegrzewać zgadzam się z tobą Aras89, że to jest czterosuw jednak podczas docierania dostaje on za mało oleju i przy większej ogrotach może się przycierać
no ale o to chodzi w docieraniu żeby trzymać go na niskich obrotach... |
|
|
|
 |
fudik [Usunięty]
|
Wysłany: |13 Lip 2009|, o 21:27
|
|
|
| mixol ? najgorsze co mozna wlac, nawet do simsonow juz tego nie wlewaja ew. oszczedni ludzie. Pozatym ogar to 4t, i oleju wg nie potrzebuje, więc ten olej moze go zmulić, a wiadomo, smarowanie będzie, ale po co, jak on sobie da rade bez. |
|
|
|
 |
krisp [Usunięty]
|
Wysłany: |13 Lip 2009|, o 21:29
|
|
|
da rade alle tłok ci się lepiej ułoży z tym olejem fakt sam tego nie leje tylko leję olej od kosy stihl alle tylko takie zdjęcie znalazłem
zresztą u mnie nic się nie dzieje po tym oleju a przez 780 km nawet jakbyś lał sam olej to i tak ci się nie ma prawa zamulić bo to jest 4 t |
|
|
|
 |
fudik [Usunięty]
|
Wysłany: |13 Lip 2009|, o 21:33
|
|
|
| To jest 4t, więc swoj olej w silniku ma, i skoro 4t to da se rade. Ja tam zadnych olejów bym nie wlewał, i nie wlewam. |
|
|
|
 |
krisp [Usunięty]
|
Wysłany: |13 Lip 2009|, o 21:35
|
|
|
| ja wiem doskonale że ma swój olej ale czy dodatkowe smarowanie mu zaszkodzi nie wiec po co ta dyskusja i nabijanie postów |
|
|
|
 |
fudik [Usunięty]
|
Wysłany: |13 Lip 2009|, o 21:44
|
|
|
| a Dyskusja po to, zeby jakiś nowy gość, nie wlał jakiegos mixolu, i nie wystraszył się, ze po pierwszych km nie wlał tego do baku, bo to nie jest potrzebne, ale jak wiadomo, w miare sie zgadzamy. Oleju byc nie musi, ale za duzo tez wlewac nie mozna. Koniec. |
|
|
|
 |
Aleks

Pojazd: Rieju RR 50
Pomógł: 8 razy Dołączył: 23 Mar 2009 Posty: 268 Skąd: Bydgoszcz
|
Wysłany: |13 Lip 2009|, o 23:13
|
|
|
| krisp napisał/a: | | ale czy dodatkowe smarowanie mu zaszkodzi |
Ani nie zaszkodzi ani nie pomoże, więc po co tracić na to kasę? |
|
|
|
 |
krisp [Usunięty]
|
Wysłany: |14 Lip 2009|, o 07:53
|
|
|
| przeczytaj od początku do końca temat to zostało już rozstrzygnięty czytaj a dopiero potem sobie nabijaj posty |
|
|
|
 |
misza [Usunięty]
|
Wysłany: |14 Lip 2009|, o 10:53
|
|
|
| Napewno nagar masz na świecy, 4t nie jest przystosowany do jazdy na mieszance z olejem, w 2t cały cylinder jest smarowany benzyną z olejem, ale w 4t pogarsza Ci tylko spalanie, i na pewno jest mułowaty, ten olej tylko dotyka tłoka tam gdzie jest spalanie, więc raczej mu nie pomoże sie smarować. W markowych skuterach tak robią ale oni mają 2t że pobiera sobie sam olej ze zbiorniczka, ale jeszcze troche dolewają do baku z bezyną na lepsze smarowanie. Także dolewanie jakich kolwiek olei do baku w 4t to głupota !! |
|
|
|
 |
kotaphone [Usunięty]
|
Wysłany: |14 Lip 2009|, o 16:09
|
|
|
| Nie no, wam już naprawdę coś na mózg padło, żeby do 4t do benzyny dolewać olej <angry>, przecierz tylkosobie zawory zabrudzicie, i to nie jest mój wymysł tylko mechanika (nie serwisanta), jak ojcu powiedziałem zeby takie cos zrobic to powiedział ze jestem głupi bo to jest silnik 4t i przez takie cos sie psuje <mlot> |
|
|
|
 |
Legion [Usunięty]
|
Wysłany: |17 Lip 2009|, o 11:13
|
|
|
| Tworzy się tzw. nagar. Nie należy robić mieszanek do silników 4T. Ja bym proponował nie skupiać się na docieraniu tylko po prostu jeździć nie katując silnika czyli tak do 50-55 km/h do 150 km/h a potem aż do 500 nie przekraczać więcej jak 60, potem to już 70 do samego końca i dać mu trochę większe obroty od czasu do czasu. Ja po 700 km uznałem że silnik mam już właściwie dotarty i jeździłem często 80 a biegi zmieniałem gdzieś załóżmy przy 6-8 tys. obr. Jak dotarłem to już spokojnie jeździłem i to wszystko wyszło mi na bardzo dobrze bo motor kopa ma i pali wyjątkowo mało... <respekt> |
|
|
|
 |
Kiryh [Usunięty]
|
Wysłany: |19 Lip 2009|, o 16:08
|
|
|
| mi przy kupnie Ogar'a sprzedawca powiedział, żeby przez pierwsze 800km jeździć nie więcej niż 50km/h i to w zupełności wystarcza żeby dobrze dotrzeć silnik. |
|
|
|
 |
Legion [Usunięty]
|
Wysłany: |19 Lip 2009|, o 16:09
|
|
|
| No i dobrze powiedział. <browa> |
|
|
|
 |
adik93 [Usunięty]
|
Wysłany: |20 Lip 2009|, o 09:03
|
|
|
krisp "znawca" tak? jest ktoś na forum, który potrafi dać bana, opiepsz, itp? to niech mu da <angry>
4t ma swój olej w silniku, i dodawanie oleju do benzyny nie pomoże a zaszkodzi!!
-świeca się znagarzy i końcowym efektem będzie jej wymiana.
- zawory z czasem też szlag trafi, powypalają sie gniazda itp.
- olej mieszankowy w połączeniu z olejem silnikowym 4T nie wymiesza sie, i w efekcie powstanie zerwanie filmu olejowego, i zetnie ścianę cylindra,
- powypalane pierścienie, nie ten materiał znawco <angry>
innymi słowy- " pięknie go dotarłeś", ale poradnika nie musiałeś pisać....
najwięcej na temat jest napisane na początku 2 strony, Legion wie co mówi.
pozdrawiam. |
|
|
|
 |
K@milpias [Usunięty]
|
Wysłany: |22 Lip 2009|, o 15:16
|
|
|
| Ja moim jeździłem 45 od pierwszego kilometra do 500km i powoli go bujałem na biegach (chociaż z początku sam to robił bo muła miał) A co do mieszanki jak nie mam co wlać to poleje mieszanki to jest słaba miesznka bo jak do Stihla nie czuję zeby słabszy był tylko jak dłużej postoi to wtedy gorzej pali bo ten olej gorsze spalanie daje. |
|
|
|
 |
|
|