Poprzedni temat «» Następny temat
Problem z ładowaniem, po dluższej jeździe przygasają światła
Autor Wiadomość
behru 

Pojazd: Ogar 900 Racing
Wysłany: |19 Kwi 2011|, o 11:27   Problem z ładowaniem, po dluższej jeździe przygasają światła

Witam!

Postanowiłem zmodyfikować nieco seryjne oświetlenie w swoim ogarze ( racing )
Padło na h4 35/35W. Oryginalnie siedziały tam żąrówki ba20d 25/25W
Po malutkiej modyfikacji gniazda żarówki i h4 przypasowały. Odpowiednio została tez zmodyfikowana instalacja podłączenia świateł tak aby pasowała do wtyczek H4.

Efekt po prostu bajka. Droga oświetlana jest znacznie lepiej w stosunku do standardowej żarówki. Niestety Pojawił się problem. Mimo 8 - cewkowego statora ładowanie akumulatora i świecenie świateł po przejechaniu kilku kilometrów zaczyna kuleć. Żarówki świeca mocno póki akumulator jest mocno naładowany - później w trakcie jazdy niestety zaczynają świecić coraz słabiej ;/

Pomiary na statorze wykazały

kabelki
zielony - masa
zółty 1:- 10V spadało do 5,8V pod obciążeniem (światła)
zółty 2: - 7,9V spadało do 6V pod obciążeniem (światła)
Czarny z czerwonym paskiem: 34V na jałowych obrotach do blisko zera przy wysokich obrotach

Pomiary na stabilizatorze napięcia
zielony - masa
Czarny: 11,57V (bez uruchomionego silnika)
czerwony: 11,78V (bez uruchomionego silnika)
różowy: 8V na pracującym i ok. 6V pod obciążeniem (światła) - gdy silnik nie pracuje brak napięcia
żółty: 9V na pracującym i ok. 6V pod obciążeniem (światła) - gdy silnik nie pracuje brak napięcia

dodam jeszcze że ładowanie nigdy nie było jakieś boskie. W serwisie jednym czy drugim gdy zwracałem uwagę to (jeszcze przed wymianą żarówek) że po dłuższej jeździe z włączonymi światłami zaczynają one przygasać to odpowiedziano mi że skutery nie były przeznaczone do ciągłej jazdy z włączonymi światłami i że tak ma być.

Prosiłbym Was o wypowiedzi co można zrobić aby rozwiązać ten problem. Bo nie dotyczy on zapewne samej zmiany na mocniejsze żarówki jako że już występował wcześniej.

Może ktoś byłby tak uczynny i mógł zrobić pomiary napiec na tych samych kablach co ja aby mieć jakieś odniesienie? Na upartego wiem, że cześć żarówek można wymienić na diodowe i tym samym zmniejszyć zapotrzebowanie na MOC ale to posunięcie niekoniecznie da rozwiązanie mojego problemu.

GeeK 
Gabriel172

Pojazd: Romet Ogar 900 Racing
Wersja: Ogar 900 R Racing
Wysłany: |20 Kwi 2011|, o 18:14   

To forum nie już nie funkcjonuje, więc zapraszam Cię na forum o ogarze 900 i innych motorowerach jak i motocykli z silnikiem na licencji Hondy- forum.moto-4t.pl/moto-4t.pl. Na pewno pomożemy. ;)

Odpowiedz do tematu