|
Rs 125 |
| Autor |
Wiadomość |
Ziom97
New Rider:)

Pojazd: Ferro 901-4
Pomógł: 14 razy Dołączył: 06 Cze 2009 Posty: 632 Skąd: Drożdżak/ LLU
|
|
|
|
 |
Marcin_O19
RS 125 POWER!!:D

Pojazd: Aprilia RS 125!
Pomógł: 13 razy Dołączył: 27 Cze 2008 Posty: 222 Skąd: Trzeszczany
|
Wysłany: |7 Lip 2010|, o 12:12
|
|
|
Kurczak, napisałem że nie ma regulowanego zaworu wydechowego, tylko ma stały.
http://moto.allegro.pl/it...ktromagnes.html
To jest kompletny zawór regulowany (no bez elektromagnesu).Ja mam stały.Taki zawór otwiera się przy pewnej ilości obrotów, (chyba przy 7 tys.) i przepuszcza większą ilość spalin, dzięki czemu silnik ma większego kopa.
Ja mam stały zawór, który się nie otwiera, i wypuszcza mniej spalin, przez co silnik jest słabszy.To jest tak jak by blokada ;)
Do tego mam chyba jeszcze blokadę na wydechu :/ chociaż nie jestem pewny na 100%
Mam nadzieję że zaczaiłeś o co chodzi z tym zaworem.
Potem może dodam foto jak to wygląda :P |
_________________ Moja obecna zabaweczka:
http://mojemoto.pl/moto:1028,Aprilia-RS-125-MP |
|
|
|
 |
Yautja

Pojazd: Jawa Robby
Pomógł: 60 razy Dołączył: 29 Sty 2009 Posty: 1051 Skąd: Chełmno
|
Wysłany: |7 Lip 2010|, o 16:22
|
|
|
| Ten zawór jest po to żeby spaliny się nie cofały przy suwie ssania - efekt:większa moc!Mają łeb ci co robili ten silnik - jakby taki zaworek był w motorynie to by szła :D |
_________________ Najpiękniejsza muzyka to ryk silnika! |
|
|
|
 |
F@dRo$ xD
Ogar xD

Pojazd: Romet Ogar 900
Wersja: Ogar 900 '08 Silver-Black
Pomógł: 8 razy Dołączył: 26 Maj 2009 Posty: 262 Skąd: Okolice Warszawy
|
|
|
|
 |
berti
Nvidia

Pojazd: Honda nsr 125
|
Wysłany: |10 Lip 2010|, o 14:41
|
|
|
| Masakra, było brać nsr 125. ;) |
_________________ "to muj ogarek z neonami przerobiony ale fajny i wyciągnie 120" |
|
|
|
 |
.:PROFESOREK:.
.::PROFESOREK::.

Pojazd: Yamaha Virago 125
Pomógł: 2 razy Dołączył: 22 Maj 2009 Posty: 94 Skąd: Drzenin
|
Wysłany: |11 Lip 2010|, o 14:23
|
|
|
problem z rejestracją na A1 jest tylko taki, że prawko A1 jest na silnik o max. pojemności 125ccm i (bodajrze) 15KM także głównie w tym kierunku, jeśli w papierach ma wpisane 15KM to spoko, gorzej z przeglądem. Wiem, że na niektórych stacjach to jest na tej zasadzie jak mój ojciec z motorami jeździ:
facet popatrzy, sprawdzi hankle czy działają i OK - podpisuje, ale jak trafi na jakąś "kutfe" to będzie problem... |
_________________ www.watahagryfino.pl |
|
|
|
 |
Marcin_O19

|
Wysłany: |12 Lip 2010|, o 14:17
|
|
|
berti, czy cie poje****???Nerka się nawet nie umywa do RS....Mniej zaawansowana technicznie, mniejsza, brzydsza i co najważniejsze słabsza....
Wiem co mówię bo mój znajomy ma NSR.... |
|
|
|
 |
Yautja

|
Wysłany: |12 Lip 2010|, o 17:16
|
|
|
| Słabsza?Przeciez maja takie same silniki... |
|
|
|
 |
Aleks

Pojazd: Rieju RR 50
Pomógł: 8 razy Dołączył: 23 Mar 2009 Posty: 268 Skąd: Bydgoszcz
|
Wysłany: |12 Lip 2010|, o 18:31
|
|
|
| Z tego co wiem, to NSR nie ma Rotaxa. |
|
|
|
 |
adro

Pojazd: 3 x honda dax, cy50, 2 x rv90
Pomógł: 107 razy Dołączył: 24 Sty 2009 Posty: 792 Skąd: Kartuzy , pomorskie
|
Wysłany: |12 Lip 2010|, o 19:57
|
|
|
nsr ma silnik hondy i 28km w serii
moim zdaniem nsr jest mniej awaryjna, ale jeśli ktoś dba to oba motorki będą bez awaryjne :)
rs super nie ma co, lecz troszkę stara. |
|
|
|
 |
Marcin_O19

|
Wysłany: |12 Lip 2010|, o 20:57
|
|
|
adro, jak na 10 lat i tak ładnie wygląda, no ale niestety.Żeby kupić nowszy rocznik w tej budzie trzeba wyłożyć dużo więcej kasy (ja dałem 5600)...Nowa buda (jeszcze ładniejsza) to koszt minimum 8-9 tys.I to dostaniemy motor w tragicznym stanie.A ja nie miałem zamiaru dawać tyle za 125ccm( i tak tyle nie miałem xD)Za 2 lata i tak zmienię na coś większego :P
Co do mocy to RS ma więcej kucyków od NSR, dodatkowo ma lepsze zawieszenie (USD czego w NSR nie zaznasz :P) i jest większa, przez co lepiej się prowadzi.
Jak już troszkę polatałem to zauważyłem jedną sporą wadę.Słabo dozowalny tylny hamulec.Naciska się i nic się nie dziej i nagle koło się blokuje.Muszę oduczyć używania się go :P.Przedni za to jest super! :D |
|
|
|
 |
berti
Nvidia

|
Wysłany: |13 Lip 2010|, o 00:19
|
|
|
Dużo pali, awaryjna, brzydka. - tak pisze pospolity posiadacz nsr 125. Kupiłeś niezłego rzęcha i powodzenia w utrzymaniu go. Pali litr więcej niż nera a jedzie ledwo szybciej. Dla mnie obłęd. CO do wyglądu, wygląda okropnie. Dla mnie nera i jej sławne kocie oczy kładzie wszystko. RS 125 po lifcie lepiej wygląda, ale to motocykl naśladujący, a takich nie lubię. Dałem za nere dokładnie 1k więcej, tylko co z tego jak mam tłok wossnera, standardowy, nowy cylinder od Hondy wraz z wałem i wymienione tarcze sprzęgła. Razem motor wyniósł mnie ok 7,5k a pojeździ 30k. U ciebie powodzenia z rotaxem i jego 6 końmi więcej. Nie spinaj się kolego, bo nie warto. Dla ciebie apka super, jak bym chciał to bym kupił za 7,5k apkę po lifcie,dorżniętą, ale co mi po tej awaryjności, wyglądzie i spalaniu, jak dla ]MNIE] wygląd jak i waryjność nery jest prze kozak ?? Ile masz lat? (zachowanie jak dziecko) czy widizałeś na jakimkolwiek forum o moto, żeby jeden drugiemu pisał, "CIEBIE POJEBAŁO MOJE ŁADNIEJŻE TY JESTEŚ BE Z TYM GUFNEM" ogarnij się człowieku, jaja ci obrosły!!!!!Zdaj pierw na prawko, zobaczysz później. Rs 125 nie kupuje się za takie pieniądze. 140 km/h to pewnie jego V/max tylko przytarty czy cholera wie co i tyle z jej "MOCY" az asfalt rwie.... U mnie jest generalne docieranie z pełnymi 28 kucami ( a nawet lepiej, bo tłok wossnera, nie ten dziadowski co jest montowany seryjnie)
@Edit
Ktoś ładnie ci pokręcił zegary, u mnie jest 2,5x większy przebieg (wiem, że oryginał-mam do niego wszystkie papiery i 2 kluczyki) Rok 2003. I co mi po tej mocy ??? Co do techniki to nie mam pytań, bo to był bezsens. Nie podniecaj się lagami, bo tylko mito ma amortyzator skrętu, my mamy normalne.
To masz coś spieprzone z czytnikiem temp. silnik się zakatuje w takiej temp. |
_________________ "to muj ogarek z neonami przerobiony ale fajny i wyciągnie 120" |
|
|
|
 |
Marcin_O19

|
Wysłany: |13 Lip 2010|, o 09:52
|
|
|
Kur** berti, ja się zachowuje jak dziecko?Napisałem co uważam a ty mi prawisz pierdolone kazania?Więc i ja ci się odwdzięczę i udowodnię ci że ten twój tłoczek ci 'prącia' da...
Prawda jest taka że NSR nie dała rady swojej dwusouwowej konkurencji i dlatego nie jest już produkowana...
Awaryjność?Hahaha!!!Z tymi silnikami nie ma żadnych problemów, tylko tacy ludzie jak ty myślą że jeżeli jest to jakiś inny motor niż japoński to zaraz będzie się rozlatywał.
V-max to tylko 140 bo ma zdjętą tylko jedną blokadę, coś świadczy że ne jest przytarty ani co!!Po zdjęciu pozostałych 2 blokad wyciągnę 170, więc nie kozacz...
I nie zesraj się z tym tłokiem, bo niemożliwe żeby tłok dał nie wiadomo jak dużo mocy!
Kocie oczy, 'kurffa' ten motor nie wygląda ani trochę ładnie, siedzenia jak z WSK, liczniki jak w pierwszych motorach...Daj spokój, przecież jej wygląd jest taki przestarzały, Honda wiedziała że dała dupy w tym modelu i se odpuściła jej liftingi i porządne udoskonalenia, w przeciwieństwie do aprili, która nadal jest liderem w swojej klasie...
Licznika nikt nie pokręcił, tylko nie działa, gdyż zatarł się ślimak (żebyś się nie czepiał prędkości, sprawdzana była samochodem!)
Co do zawieszenia, zobacz swoje przednie lagi?Takie same mamy?Masz zawieszenie jak w Romecie (nie ubliżając żadnemu użytkownikowi rometa, dobry sprzęt) gdy ja mam zawieszenie USD ( dla tych co niewiedzą co to znaczy: upside-down)
Co od pieniędzy, kupiłem za dobrą kasę, znam jej poprzednich właścicieli i wiem że sprzęt pewny...
Z tą temperaturą mnie rozjebałeś!!!xD Człowieku weź się ogarnij to jest wysoko obrotowe 2t...Te silniki mogą pracować na 80 stopniach i nic im będzie, ja sprzętem wyjeżdżam jak ma minimum 60 stopni....
Znam wielu posiadacz RS i nikt nie żałuje że ją kupił, tylko posiadacze NSR którzy zazdroszczą aprili wszystkiego, potrafią wybronić się 3 czynnikami, którymi wyżej ty się wybroniłeś: spalanie, wadliwość, wygląd...I to wszystko to jest gówno prawda!!
I też mam 2 kluczyki i wszystkie papiery...
P.S Jajca mi obrosły, ale wygoliłem jak cię to interesuje... |
|
|
|
 |
Yautja

|
Wysłany: |13 Lip 2010|, o 11:54
|
|
|
| Dajcie już sobie spokój-każdy kupuje to co mu się podoba i będzie bronił swojego!Ja mam silnik 4t 140 ccm i niby gównianą jawkę(jak niektórzy porównują ją do rs,nsr i innych),ale ma super moment,spalanie i jest bezawaryjna!I będę nia jeździł jeszcze co najmniej 2 lata! |
|
|
|
 |
berti
Nvidia

|
Wysłany: |13 Lip 2010|, o 13:52
|
|
|
Musiał odpisać . :)
Tak
Nie
Dla tego popraw ten beznadziejny opis
| Cytat: | | utrzymywała się temperatura 65-68 stopni |
Tok wossnera poprawił mi kompreche, dzięki czemu jest większa moc. Proste i łatwe do wytłumaczenia. Ty zacząłeś, ja skończę. Możesz nie przyjmować do świadomości, ale w aprilli sypią się małe szczegóły i dużo osób o tym cały czas napierdala. Co mnie od aprilli odrzuciło, a miałem kupować po lifcie. Jeśli kupiłeś motor z blokadami, to silnik jest zarżnięty, bo żeby jakoś to jechało poprzedni właściciel dawał mu w dupe.
| Cytat: | | zazdroszczą aprili wszystkiego |
Nigdy mi nawet przez myśl nie przeszło. |
|
|
|
 |
Marcin_O19

|
Wysłany: |13 Lip 2010|, o 15:25
|
|
|
Jedyne szczegóły jakie się psują to wadliwe ślimaki które potrafią się zacierać, ale każdy motor ma swoje wady...Jednak jeżeli trafimy na dobry i zadbany model to nawet tania chińszczyzna będzie długo służyła.
To proste że nowy tłok zwiększył kompresję, do mojej też mogę sobie wsadzić nowy tłok, jednak na razie nie odczuwam takiej potrzeby gdyż silnik spisuje się bardzo dobrze, nie przerywa i bez najmniejszych problemów mógł bym go wkręcać do ponad 11 tys. obr.Jednak to jest już katowanie silnika...
Co do blokad kompletnie się nie zgodzę.Jeżeli Aprilia miała by wszystkie 3 blokady, to nawet nie wkręcała by się powyżej 8 tys. więc nie można ni jak było by jej zakatować.
I nie wiem dlaczego ludzie nie mogą przyjąć do świadomości że Aprilia po mimo że jest włoską marką nie sypie się...Panuje głupi stereotyp że jak włoskie (tyczy się zarówno samochodów jak i motorów) to do dupy...A wcale tak nie jest, ba ja nawet wole włoskie Ducati od japońskiej Hondy za, którą nigdy nie przepadałem i nie przepadam dalej.Jest tak dlatego że Honda robiła zawsze motocykle słabsze i wolniejsze od konkurencji ale co dziwne, często droższe.Dlaczego?"BO TO HONDA" Nienawidzę czegoś takiego, i staram się przełamywać ten stereotyp... |
|
|
|
 |
Yautja

|
Wysłany: |13 Lip 2010|, o 20:08
|
|
|
| Marcin_O19 napisał/a: | | bez najmniejszych problemów mógł bym go wkręcać do ponad 11 tys. obr.Jednak to jest już katowanie silnika... |
Bez przesady
| Marcin_O19 napisał/a: | | Jest tak dlatego że Honda robiła zawsze motocykle słabsze i wolniejsze od konkurencji ale co dziwne, często droższe.Dlaczego?"BO TO HONDA" Nienawidzę czegoś takiego, i staram się przełamywać ten stereotyp... |
Honda nie "żyłuje" tak silników |
|
|
|
 |
berti
Nvidia

|
Wysłany: |13 Lip 2010|, o 20:42
|
|
|
| Cytat: | | Honda nie "żyłuje" tak silników |
Dokładnie i właśnie tutaj mi chodzi o awaryjność, te spalanie i koszty utrzymania. Co z tego, ze z jc22 też można wycisnąć nawet i 40km, tylko żywotność będzie mniejsza niż w mito... |
|
|
|
 |
Marcin_O19

|
Wysłany: |13 Lip 2010|, o 20:59
|
|
|
| Mito też nie ma 40 koni...A jeżeli ja kupuję ścigacza to chce żeby był on "wyżyłowany" i wali mnie to że się będzie psuł, co w rzeczywistości nie zdarza się tak często jak to niektórzy twierdzą...Z hondy podobają mi się jedynie cbr 600 i 1000 rr z pierwszych lat produkcji, i to tylko z wyglądu bo mocą odstają sporo od konkurencji... |
|
|
|
 |
berti
Nvidia

|
Wysłany: |13 Lip 2010|, o 21:05
|
|
|
Nie no dla mnie 125 to nie jest coś do ścigania i sportowej jazdy, tylko poooowolnego pyrkania.
| Cytat: | | A jeżeli ja kupuję ścigacza |
Ja będziesz miał ścigacza to pogadamy. ;)
Teraz masz "stodwudziestkepiątkę"
Nie lubię ścigaczy, wolę szosowo-turystyczne moto. Nera strzela DLA MNIE w 10.
Jak chcesz, żeby ten twój pierdzik pożył, to gazuj nim i staraj nie hamować silnikiem, lej castrola racing 2t, albo odpowiednik motula. No i to wszystko, jeśli chodzi o 2t. Ciekawi mnie jaką masz kompresję, ja bez sprawdzenia komprechy moto bym nie kupił. |
|
|
|
 |
|
|