|
Własny przegląd. |
| Autor |
Wiadomość |
Legion [Usunięty]
|
Wysłany: |5 Sie 2009|, o 18:39 Własny przegląd.
|
|
|
1.Wymieniamy stary olej na olej o odpowiedniej lepkości - zwykły motocyklowy np. 20W50 lub podobny. Gdy mamy mały przebieg to syntetyczny(np. 0 - 10 tys), a potem schodzimy do mineralnego a po drodze zahaczamy o półsyntetyczny.
2.Napinamy łańcuch. Robimy to tak :
-luzujemy tylne koło i dociągamy tak samo napinacze po obu stronach. Potem dokręcamy koło.
3.Czyścimy lub wymieniamy filtr paliwa. Czyścimy go najlepiej w benzynie.
4.Sprawdzamy luzy na kierownicy. Jeżeli są za duże to odkręcamy górny plastik i dokręcamy taką dużą śrubę na klin.
5.Sprawdzamy czy wszystkie śrubki są dokręcone. Jeśli nie to dokręcamy je.
Edit: 6. Sprawdzamy czy hamulce dobrze chodzą. Jeżeli nie to do przedniego dolewamy płyn hamulcowy a tylny regulujemy. Tylny regulujemy dokręcając śrubkę na tej szpilce idącej od stopki.
7 Sprawdzamy stan ogumienia. Jeżeli jest kiepsko :D to wymieniamy gumki, najczęściej tylną. |
| Ostatnio zmieniony przez Legion |6 Sie 2009|, o 18:31, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
lutin66 [Usunięty]
|
Wysłany: |5 Sie 2009|, o 20:28
|
|
|
| dobry tutek. robie to wszystko co napisałes także w miare dbam o swoje moto |
|
|
|
 |
krisp [Usunięty]
|
Wysłany: |5 Sie 2009|, o 22:18
|
|
|
| Y co co 7 ja mam zamiar zamienić je przód tył tył przód |
|
|
|
 |
Legion [Usunięty]
|
Wysłany: |5 Sie 2009|, o 22:58
|
|
|
| Chodzi mi o to że przeważnie pada tylna opona i właśnie tylną należy wymienić |
|
|
|
 |
krisp [Usunięty]
|
Wysłany: |6 Sie 2009|, o 08:46
|
|
|
| Ja to zrozumiałem alle zarzuciłem swoją sugestię |
|
|
|
 |
.:PROFESOREK:.
.::PROFESOREK::.

Pojazd: Router EcoLine A500
Pomógł: 2 razy Dołączył: 22 Maj 2009 Posty: 90 Skąd: Drzenin
|
Wysłany: |6 Sie 2009|, o 10:48 Re: Własny przegląd.
|
|
|
zlepiej nie, bo z przodu jest troszkę węższa, i będziesz miał dużo mniejszą przyczepność :P i popraw 2
| Legion napisał/a: |
[...]2.Szpanujemy łańcuch....
|
|
|
|
|
 |
Legion [Usunięty]
|
Wysłany: |6 Sie 2009|, o 18:33
|
|
|
| Jak masz takie same jak w moim przypadku to można tak zrobić jak pisze krisp |
|
|
|
 |
krisp [Usunięty]
|
Wysłany: |6 Sie 2009|, o 20:00
|
|
|
| A propo przeglądu .:PROFESOREK:., masz może oryginalne szprychy do koła potrzebne mi 10 sztuk |
|
|
|
 |
gulczas [Usunięty]
|
Wysłany: |6 Sie 2009|, o 21:19
|
|
|
| krisp, mi w serwisie cale kolo wymienili :D bo peklo mi 8 szprych :D |
|
|
|
 |

|
Wysłany: |6 Sie 2009|, o 22:03
|
|
|
krisp, chyba mam, ale teraz ci nie wyśle, najpierw muszę oddać przednie koło do naciągnięcia, i jak nie będzie potrzebna wymiana, to będe miał :P a jak do wymiany to nie ale tutaj masz linka do aukcji z nowymi (będą pasować, bo ja mam 3mm, o 0.5mm cieńsze niż standardowo, a te są takie jak w Ogarze :P)
http://allegro.pl/item698...la_17_cali.html |
|
|
|
 |
kavkaooo8 [Usunięty]
|
Wysłany: |6 Sie 2009|, o 22:53
|
|
|
| gulczas ja mam to samo... dwa dni temu zawiezli do serwisu, a połamaly sie bo nie sa szprychy podokrecane(radze to wszystkim sprawdzić) na przeglądzie mowilem ze sa za luzne i trzeba podokrecac, ale goscie wiedzeli lepiej i powiedzieli ze nic sie nie stanie :D |
|
|
|
 |

|
Wysłany: |7 Sie 2009|, o 09:32
|
|
|
| mi 12 poszło (tych oryginalnych) i jak kupiłem szprychy i oddałem je do założenia i naciągnięcia (prywatnie, nie do servisu) to facet mówił że pozostałe (24) też wymienił na nowe bo te oryginalne pękały jak zapałki... |
|
|
|
 |
Legion [Usunięty]
|
Wysłany: |7 Sie 2009|, o 22:09
|
|
|
| A co to? OT? :/ Takie rzeczy załatwiajcie na shoutboxie, na PW albo jeszcze inaczej. |
|
|
|
 |
krisp [Usunięty]
|
Wysłany: |7 Sie 2009|, o 22:20
|
|
|
Dzięki za linka alle w sklepie kupiłem 10 za 15 zł nie opłaca się alle już nie chciało mi się czekać wycentrowałem i śmigam Te oryginalne są chusteczkowa jak zdjąłem ta złamana i wzjełem i ja na pół rękoma złamałem serio aż się sam ździwiłem a mi tylko łepki poodlatywały alle zdaje mi się że od tego że były luźno <beta>
[ Dodano: 2009-08-08, 18:54 ]
Wiecie co reszta szprych mi poleciała czy te napewno będa dobre ty je masz .:PROFESOREK:.,
http://allegro.pl/item698...la_17_cali.html |
|
|
|
 |
nostrdamo

Pojazd: Jawa Robby
Pomógł: 4 razy Dołączył: 11 Cze 2009 Posty: 98 Skąd: Świnoujście
|
Wysłany: |1 Wrz 2009|, o 08:22 Re: Własny przegląd.
|
|
|
| Legion napisał/a: | 1.Wymieniamy stary olej na olej o odpowiedniej lepkości - zwykły motocyklowy np. 20W50 lub podobny. Gdy mamy mały przebieg to syntetyczny(np. 0 - 10 tys), a potem schodzimy do mineralnego a po drodze zahaczamy o półsyntetyczny.
|
Ja leję mobil1 FE 10w/30. Nad wlewem oleju mam nalepkę z napisem "Engine oil 5w/30". Jak wlałem ten 50 to jest zbyt lepki i silnik tak mocno mulił i gorzej się wkręcał. Polecam wszystkim olej półsyntetyk 10w-30, naprawdę dobry. |
|
|
|
 |
adro

Pojazd: 3 x honda dax, cy50, 2 x rv90
Pomógł: 99 razy Dołączył: 24 Sty 2009 Posty: 736 Skąd: Kartuzy , pomorskie
|
Wysłany: |1 Wrz 2009|, o 16:51
|
|
|
| najlepszy olej do tego silnika to 10w40 półsyntetyk |
|
|
|
 |
berti
Nvidia

Pojazd: Honda nsr 125
|
|
|
|
 |
yanex

Pojazd: Ogar 900
Wersja: Ogar 900 '08 Silver-Black
Pomógł: 21 razy Dołączył: 09 Cze 2008 Posty: 172 Skąd: Jędrzejów
|
Wysłany: |1 Wrz 2009|, o 20:35
|
|
|
Tego leje i jest gites.
| berti napisał/a: | | Wszystkie te mineralny>syntetyk= przepłukanie to bzdury podobno. |
Jak zrobisz 10tys. km po takiej zmianie to się przekonasz czy bzdury |
_________________ http://mojemoto.pl/moto:337
Ogar 900 - Jak trzeba to i pole zaorze ;)

|
|
|
|
 |
RuPeL
toppozycja.pl

Pojazd: 2x Komar 2350 '72 & ROMET OGAR900 :)
Pomógł: 11 razy Dołączył: 04 Cze 2008 Posty: 337 Skąd: Poznań
|
Wysłany: |3 Wrz 2009|, o 08:24
|
|
|
| na początek lejcie Mobil1 Rally Formula 5W50... no chyba że chcecie zniszczyć silniki to inny |
_________________ kominki poznań |
|
|
|
 |
Sw.Piotrek [Usunięty]
|
Wysłany: |3 Wrz 2009|, o 14:08
|
|
|
Obszerne FAQ dla tych którzy nie znają się na olejach oraz dla tych którzy myślą że się na nich znają.
http://rapidshare.com/fil...2/Oleje_FAQ.pdf
Gorąco polecam lekturę. Po przeczytaniu tego zestawienia informacji o olejach będziecie wiedzieć co jest dobre dla waszego silnika.
P.S. Silniki motocyklowe pracują w innych warunkach jak silniki samochodowe. Dlatego do silników motocyklowych należy lać tylko i wyłącznie oleje przeznaczone do silników motocyklowych. |
|
|
|
 |
|
|