|
Zmiana modułu, czyli blokady. Model '09 R Racing. |
| Autor |
Wiadomość |
panmistrz [Usunięty]
|
Wysłany: |13 Sie 2009|, o 10:00 Zmiana modułu, czyli blokady. Model '09 R Racing.
|
|
|
W tym tutorialu opiszę jak zmienić moduł w Racingu na odblokowany. Posiadacze zwykłego Ogara z '09 nie powinni wyraźnych różnic w umiejscowieniu modułu- do nich też kieruję ten poradnik.
Jeśli wkurza Cię blokada, która ogranicza prędkość twojego Ogara do 45km/h, i chcesz ściągnąć blokadę bez wydawania pieniędzy na serwis- to temat dla Ciebie. Moja sugestia- zmień moduł po 1000km, gdy motor będzie już dotarty.
Gwarancję tracimy automatycznie. Lecz jest na to sposób- przed spotkaniem z serwisem zmieniamy moduł na stary.
Pamiętaj, że gdy zmienisz moduł- twój Ogar złamie przepis dot. motorowerów, w którym wyraźnie pisze, że "motorower to pojazd(...) z prędkością maksymalną nie przekraczającą 45km/h." Po zmianie modułu twój Ogar stanie się w świetle prawa motocyklem, na który wymagasz prawa jazdy kat.A/A1. Gdy masz tylko kartę motorowerową lub dowód osobisty, a policja przy kontroli będzie miała dowód że przekroczyłeś 45km/h(np.nagranie na wideo rejestratorze)- będziesz miał problem. Jednak rzadko się zdarza by zmierzyli Cię w ten sposób.
Bardzo często po zmianie modułu jest potrzebna regulacja gaźnika- więc jeśli twój Ogar po zmianie modułu na odblokowany jedzie tylko 55-65km/h- to wina gaźnika. Niedługa regulacja i po sprawie. Zmiana na stary również wymaga kręcenia dwoma śrubkami w gaźniku. Chyba- że nie regulowałeś gdy zmieniałeś na odblokowany- przy zmianie na stary też nie musisz. Prawo logiki.
Jednak polecam zmianę modułu- 45km/h osiągają dobre rowery. Ponadto, taka jazda kiedyś się znudzi. Wczoraj miałem taką sytuację- zawoziłem siostrę Ogim 1,5kilometra do przystanku. Nie zdążyła na autobus do pracy, a następny autobus był za godzinę. Musiałem pożyczyć Ogiego siostrze na cały dzień, (18kilometrów drogi w jedną stronę) by nie spóźniła się do pracy. Drugi raz na motor wsiadła. Nie było by całego tego zajścia, gdybym miał założony odblokowany moduł.
Oczywiście przy wymienianiu modułu musimy być ostrożni, by np. nie urwać kabelka czy nie wyrwać zaczepu. Wspomnę o tym jeszcze później w tutorialu.
Jeśli się tym nie przejąłeś i nadal chcesz zmienić moduł- czytaj dalej.
Krok 1- Wchodzimy na Allegro.pl. Wpisujemy w wyszukiwarce"Moduł Ogar 900" lub tym podobne. Zamawiamy ten, przy którym pisze"odblokowany". Jest ich kilka, radzę ten najtańszy, ponieważ różnią się one tylko ceną. Mówienie "Droższy daje lepsze osiągi"to tylko plotki. Wiem to z mojego doświadczenia.
Krok 2- Dostajemy paczkę z modułem, i zaczynamy pracę.
Krok 3- Moduł chowa się za czarnym plastikiem przykręconym jedną śrubką. Plastik ten jest pod tym z napisem"Europe Design- Romet.pl". Jeśli dalej nie wiecie- pomoże wam zdjęcie.
Krok 4- Odkręcamy czarną śrubkę po prawej stronie.
Krok 5- Śrubkę odkładamy w bezpieczne miejsce i OSTROŻNIE wyciągamy plastik(a raczej odchylamy) na tyle ile się da. Nie ciągnijcie bo wam cały nie chce wyjść. No chyba, że chcecie urwać zaczep którego nie wyciągniecie i przez nieuwagę nawet zapoczątkować pękanie największego plastiku, który jest bardzo kruchy(ja nie popełniłem tego błędu, mi plastik sam pękł).
Tak powinien wyglądać plastik odchylony i to co jest za nim. Dodaję zdjęcie modułu i zaczepu.
Krok 6- Wyciągamy moduł(tą czarną kostkę która jest na zdjęciu wyżej). Odpinamy (Uwaga!) nie kostki tylko same te białe kółeczka do którego idzie po jednym kabelku. Jest ich 6, z czego do jednej kabelek nie idzie i jest o tak żeby była. Są tam mocno wsadzone, dlatego musicie mocno je wyciągać, lecz ostrożnie. Niżej fotka ukazująca moduł w całej okazałości.
Krok 7- Wkładamy kostkę do gumki, zakręcamy plastik. Jeżeli trzeba- regulujemy gaźnik. I cieszymy się szybszym Ogim;)
Mam nadzieję, że pomogłem,
Pozdrawiam,
panmistrz. |
|
|
|
 |
Aleks

Pojazd: Rieju RR 50
Pomógł: 8 razy Dołączył: 23 Mar 2009 Posty: 268 Skąd: Bydgoszcz
|
Wysłany: |13 Sie 2009|, o 11:58
|
|
|
| Fajny poradnik, radzę go gdzieś przykleić, żeby skończyły się tematy z pytaniami o moduł. |
|
|
|
 |
kavkaooo8 [Usunięty]
|
Wysłany: |13 Sie 2009|, o 17:40
|
|
|
troche z tym "okrągłym czymś" nie masz racji bo kostke razem z nimi się ściąga tylko trzeba wcisnąć takie pizdryki po bokach :D
[ Dodano: 2009-08-13, 18:41 ]
ale fajny tutorial <jupi> |
|
|
|
 |
PunkBoy [Usunięty]
|
Wysłany: |13 Sie 2009|, o 18:04
|
|
|
No i można było tak od razu.
Teraz jeszcze tutorial regulacji gaźnika i będzie dobrze hehhhehe :D
ale pewnie już jest o tym duźo |
|
|
|
 |
panmistrz [Usunięty]
|
Wysłany: |14 Sie 2009|, o 11:47
|
|
|
U mnie te"pizdryki"nie działają nie wiem czego;D Dlatego musiałem wyciągać po jednym tym okrągłym;D Ale po jednym też można wyciągać;D
PunkBoy-Było o regulacji gaźnika bardzo dużo, ale chyba też muszę zrobić tutorial o tym bo się ludzie pytają;D |
|
|
|
 |
Aleks

|
Wysłany: |14 Sie 2009|, o 13:09
|
|
|
| No, przydało by się. Ja np. nigdy nie regulowałem, a mam już 2400km xD |
|
|
|
 |
Yautja

Pojazd: Jawa Robby
Pomógł: 60 razy Dołączył: 29 Sty 2009 Posty: 1051 Skąd: Chełmno
|
Wysłany: |24 Sie 2009|, o 12:37
|
|
|
| A czy wymiana modułu w ogarach starszych tj. rocznik '07,'08 na moduł odblokowany daje jakąś różnicę? |
_________________ Najpiękniejsza muzyka to ryk silnika! |
|
|
|
 |
Aleks

|
Wysłany: |24 Sie 2009|, o 14:09
|
|
|
| Nie. |
|
|
|
 |
Yautja

Pojazd: Jawa Robby
Pomógł: 60 razy Dołączył: 29 Sty 2009 Posty: 1051 Skąd: Chełmno
|
Wysłany: |24 Sie 2009|, o 17:20
|
|
|
| OK dzięki za odpowiedź bo już chciałem kupować niby ten odblokowany |
_________________ Najpiękniejsza muzyka to ryk silnika! |
|
|
|
 |
PunkBoy [Usunięty]
|
Wysłany: |26 Sie 2009|, o 14:05
|
|
|
| Słyszałem że gdybym ściągnął zablokowany moduł to ogar będzie jeździł tak jak odblokowany tylko że będę go musiał palić na kopa. Czy to prawda? |
|
|
|
 |
Aleks

|
Wysłany: |26 Sie 2009|, o 14:09
|
|
|